Van Beynum e-mobility

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Het is schoon, veilig en opvallend stil. Tevens kan een elektrische auto veel geld besparen in het gebruik.

Wat is elektrisch en hybride rijden?

Het verschil tussen elektrisch en hybride rijden zit 'm in de mate waarin de auto op elektriciteit rijdt. Is een auto 100% elektrisch en is er geen andere brandstof nodig om vooruit te komen? Dan spreekt men van een elektrische auto.

Alle andere verhoudingen van aandrijving op elektriciteit en (fossiele) brandstof noemen we 'hybride'. De meeste hybride auto's moeten worden opgeladen door middel van een laadpaal of andere energiebon, en heten daarom ook wel plug-in hybrides.

De voordelen van elektrisch rijden.

Hoewel u met een hybride auto al een stap zet richting een schonere wereld, doet u dat met een volledig elektrische wagen al helemaal. U draagt bij aan een schoner milieu omdat uw auto geen fossiele brandstoffen verbruikt of CO2 uitstoot. Daarnaast rijdt een elektrische auto stiller.

Een elektrische auto is daarnaast op lange termijn vaak goedkoper dan een auto op brandstof. Dit komt mede doordat u recht hebt op verschillende voordelige regelingen vanuit de overheid. Zo betaalt u slechts 4% bijtelling als u een elektrische auto zakelijk rijdt. Zij zien, net als wij, dat elektrisch rijden de toekomst heeft. U ook? Bekijk dan nu onze 100% elektrische modellen.

Financieel voordeel

Wanneer u kiest voor een elektrische auto, dan beloont de overheid u daarvoor fiscaal. Als zelfstandigondernemer of ZZP’er wordt u ook gesubsidieerd. Bovendien is stroom veel goedkoper dan benzine. Alle reden om voor u zelf op een rij te zetten of een elektrische auto niet alleen ecologisch maar ook economisch aantrekkelijk is.

Beter voor het milieu

Met het oog op de toekomst is een duurzamere variant van de gewone bezine- of dieselauto geen overbodige luxe. Elektrisch rijden is het alternatief. Door gebruik te maken van batterijen en oplaadpalen in plaats van fossiele brandstoffen, worden deze modellen zuiniger en meer milieu-bewust. Goed voor nu, maar vooral voor later. 

Bespaar op de kosten

Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto vaak hoger ligt dan van een vergelijkbare beznine- of dieselauto, kan je toch besparen op de kosten. Elektriciteit is per kilometer namelijk een stuk goedkoper dan andere brandstoffen, en er is een stuk minder onderhoud nodig. Bovendien betaal je geen BPM én geen wegenbelasting. Rijd je zakelijk? Dan betaal je slechts 4% bijtelling!

Geniet van meer comfort

Heeft u wel eens in een elektrische auto gereden? Dan weet u hoe snel zo'n auto van zijn plek komt. Elektrische motoren leveren namelijk direct het maximale koppel, waardoor u vlot optrekt en inhaalt als dat nodig is. En in de file rijden is ook ultiem comfortabel: elektrische auto's zijn namelijk altijd uitgerust met een automaat. Je hoeft zo niet meer continu op- en terug te schakelen.

Rijd CO2 neutraal

Kiest u voor een elektrische Volkswagen of Audi in combinatie met een laadabonnement, dan draagt u nog meer bij aan een beter milieu. Met dit abonnement laadt u overal in Nederland Hollandsewind, en dat is 100% groen. Zo rijdt u voor een vast bedrag per maand CO2-neutraal.

Regionale en andere subsidies

Verschillende provincies en gemeenten hebben hun eigen subsidieregelingen voor duurzame ondernemers en particulieren. En ook voor taxi’s en bestelauto’s zijn subsidies beschikbaar. Bij het agentschap NL kunt u kijken of u in aanmerking komt.

Elektrisch rijden: zo werkt het fiscaal

Overheidsmaatregelen stimuleren de overgang van fossiele brandstoffen naar elektriciteit. Welke regelgeving gaat hiermee gepaard en wat betekent dit concreet voor de portemonnee? Jan Rolleman, automotive fiscalist én EV-rijder, legt ons uit welke regels er in 2019 gelden:

Rolleman onderscheidt een viertal hoofdthema’s voor wat betreft de automobiele fiscaliteit. ‘Er vinden geen spectaculaire veranderingen plaats, maar een paar regelingen springen er beslist uit. Twee kan ik kort en bondig samenvatten: de BPM-vrijstelling en het nihiltarief van de motorrijtuigenbelasting. Deze gelden allebei tot en met 2020. Althans, zoals het nu in de wet geschreven staat.’

MIA

Volgens Rolleman blijft de fiscale subsidiëring voor de aanschafprijs een belangrijk thema. Hiervoor is een mooie regeling in het leven geroepen. Hij vervolgt: ‘Met de milieu-investeringsaftrek, oftewel de MIA, krijgt u een behoorlijke fiscale aftrekpost. Voor 2019 loopt deze regeling door. U krijgt voor een elektrische personenauto een MIA-aftrek van 27% over maximaal € 40.000,- exclusief btw. Deze mag u als extra post in uw fiscale winstaangifte in aftrek brengen, wat natuurlijk erg prettig is. Niet alleen bij koop of financial lease, maar deze regeling geldt ook wanneer u de auto in een operational contract leaset. De leasemaatschappij als investeerder krijgt in dat laatste geval de aftrekpost, maar uiteraard vertaalt de maatschappij deze korting door in een lager tarief naar de klant. Maar let op; leasemaatschappijen mogen een maximaal bedrag aan MIA claimen dus wees hier alert op bij de offerte van je leasemaatschappij.’

Mooie trigger

‘Als vierde regeling noem ik de 4% bijtelling,’ aldus Rolleman. ‘Dit is een mooie trigger voor de gemiddelde berijder. Ook deze regeling loopt door in 2019 voor auto’s die nieuw op kenteken worden gezet. Vanaf 2019 vindt er wel een aftopping plaats op €50.000 euro, maar ook als u daar qua catalogusprijs boven zit, heeft u per saldo nog steeds een mooi bijtellingsvoordeel.

Huidig Bijtellingssysteem

We kennen momenteel twee bijtellingscategorieën. Alle voertuigen die 100% elektrisch rijden en daarmee 0 g/km CO2-emissie hebben, vallen in 2019 in de bijtellingscategorie van 4%. Alles met 1 of meer gram CO2-emissie per gereden kilometer valt in de bijtellingscategorie van 22%.

Elektrische modellen van nu

Modellen van de toekomst

Volkswagen ID. NEO.

Compleet, compact, comfortabel. De ID. NEO hatchback heeft een actieradius van zo'n 400 tot 600 kilometer.

Volkswagen ID. BUZZ.

De Volkswagen klassieker heruitgevonden. Het herkenbare design en de vele rijfuncties maken de ID. BUZZ een elektrisch icoon.

Volkswagen ID. CROZZ.

Een sportieve SUV met vierwielaandrijving, steminteractie en een Augmented Reality head-up display. Dat is de ID. CROZZ.

Volkswagen ID. VIZZION.

Het topmodel van de nieuwe elektrische modellen. De ID. VIZZION reageert op de commando's die jij met je stem en gebaren geeft.

Audi e-tron Sportback concept

De symbiose van elektrisch rijden en dagelijkse bruikbaarheid. Aan de ene kant rijdt hij sportief dankzij een vermogen van 320 kW (met boost zelfs 370 kW) en een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 4,5 seconden. Anderzijds brengt hij u in alle comfort op één acculading tot wel 500 kilometer* ver.

Audi e-tron GT concept

Zoals een echte Gran Turismo betaamd, is het model laag en breed, met een lange wielbasis. De e-tron GT meet 4,96 meter in de lengte, 1,96 meter in de breedte en 1,38 meter in de hoogte. Zijn carrosserie is opgetrokken uit koolstofvezel, aluminium en staal.De Audi e-tron GT komt in 2020 op de markt.

Meer informatie

Bespaartips

Door op een slimme manier te rijden wordt de actieradius van een elektrische auto aanzienlijk vergroot. We hebben verschillende energiebesparende hulpmiddelen in de auto om daarbij te helpen. Maar in de eerste plaats is het uw eigen rijstijl die bepaalt hoeveel energie u bespaart.

Voet van het pedaal.

Zodra uw voet van het pedaal is en de auto uitrolt, wordt energie teruggewonnen. Anticipeer dus zo vroeg mogelijk op het minderen van snelheid en laat de auto uitrollen.

Gebruik de eco-stand.

Rijd standaard met een economisch rijprofiel. Dit kan in de e-up! bijvoorbeeld met de eco en eco+ profiel. Hierin rijdt de auto het zuinigst en wordt de actieradius vergroot. Wanneer u maximale snelheid of maximale rijprestaties verlangt, verandert u van rijprofiel.

Vertrouw op het infosysteem.

Het instrumentenpaneel of zoals in de e-up! het Maps + More systeem, geven voortdurend informatie om uw rijgedrag te optimaliseren en energie te besparen of terug te winnen. Bovendien brengt de navigatie u direct naar uw bestemming, zodat u overbodige kilometers vermijdt.

Houd temperatuur in de gaten.

Breng uw auto op afstand met uw smartphone op temperatuur voordat u gaat rijden. Dit kunt u eenvoudig op afstand instellen via de Car-Net app. Verwarm of koel uw auto als deze nog wordt opgeladen om energieverbruik tijdens het wegrijden te verminderen. Zo heeft u een volle accu als u wegrijdt. Tijdens het rijden is de stoelverwarming een veel efficiëntere manier om het interieur van de auto warm te krijgen dan de gewone verwarming.

Beperk bagage en ballast.

Per 100 kg daalt het bereik met ongeveer 5 kilometer. Laat dus geen onnodige bagage achter in de kofferruimte.

  • Altijd scherpe voorraadacties

  • Familiebedrijf sinds 1920

  • Voor uw Volkswagen, Audi, SEAT, SKODA en Volkswagen Bedrijfswagens

Van Beynum. Dé autodealer van het Groene Hart.